Alle tiders, alsidige Alessi

Mange kender måske nogle af de humoristiske, legesyge og til tider sprælske designs fra det italienske firma, Alessi, og hvis ikke man har stiftet bekendtskab med brandet endnu, har man noget godt i vente.

Alessi er et verdenskendt designfirma, der om nogen forstår sig på at lave ting og sager til hjemmet (primært køkkenartikler) til både store og små – og altid tvistet med en humoristisk sans, smagfuld ironi og er farverigt univers, der taler til den kreative forbruger og barnlige sjæle. Funktionalismen er også i top, og foruden de legesyge og finurlige figurer og kreationer, rummer Alessis produktliste også en række stilfulde designs i stål. For mange år siden opfordrede nogle af firmaets første designs italienere til at se på deres køkkenredskaber med nye øjne. I dag gælder det verden over. Og det er smag og behag. Ikke alle ville have toiletbørste udformet som en plante i en krukke, eller en papegøje-proptrækker til at stå derhjemme. Men på trods af det lidt skøre univers Alessi har skabt omkring sig, er det svært ikke at holde af brandets skøre, legesyge og utilregnelige designs, der giver ens fantasi og indre barn noget at lege med.

 

Kort om Alessi

I 1921 starter historien om det nu verdenskendte, italienske designbrand, Alessi, som var og er fortsat familieejet. I begyndelsen var specialiserede man produktionen indenfor bearbejdning af metaller, som til dags dato stadig bliver lavet af dygtige håndværkere i Italien. Men i løbet af de sidste par årtier har Alessi også beskæftiget sig med andre materialer, herunder træ, plast, glas og porcelæn. Derudover går Alessi også op i, at produkter skal produceres med respekt for miljøet, at deres medarbejdere er informerede om firmaets bæredygtige interesse og at formidle miljø- og sikkerhedspolitikker til (eventuelle) samarbejdspartnere. For ikke at glemme, at Alessi generelt stiller høje krav til kvaliteten, hvilket gælder produktioner både indenfor og udenfor hjemlandets grænser.

Gennem tiden har designfirmaet haft tre overhoveder – alle med efternavnet Alessi. I begyndelsen var det Giovani Alessi, som stablede det hele på benene. I 1945 var det Giovanis søn, Carlo Alessi, der trådte til som administrerende direktør og i 1980’erne overtog den tredje generation, med Carlos ældste søn, Alberto Alessi, ledelsen. I dag er det stadig Alberto, som leder firmaet, der siden 1945 virkelig har formået at gøre sig bemærket på verdensmarkedet med deres modige og uforudsigelige industrielle designs. Med Alberto Alessi i fromt for virksomheden blev der også åbnet op for samarbejde med designere udefra. Af disse designere er det blandt andet værd at nævne Aldo Rossi, Richard Sapper og Philippe Starck, som blot er nogle få ud af flere hundrede designere, der har arbejdet for firmaet. Men Alessi har ikke nogen faste designere, da direktøren fortrækker at arbejde med helt uafhængige og talentfulde designere, som derved stadig har deres ”frihed”.  Og med alle de friske input, der hele tiden kommer fra så mange forskellige personer, bliver selskabet Alessi ved med at genopfinde sig selv.

Derudover kan Alessi også prale af, at de er det designfirma i verden, der har flest produkter som faste udstillingsgenstande på mange museer. Fx kan man på MOMO (New York), Metropolean Museum of Art (New York), Stedelijk Museum (Amsterdam) og Triennale (Milano) se udstillede designs fra Alessi, for blot at nævne nogle museer fra den lange liste.

 

Tre linjer

Selvom det umiddelbart ikke fremgår specielt tydeligt, når man handler Alessi i butikkerne, har firmaet siden 2006 lavet tre forskellige linjer for sine produkter – stadig under samme identitet. Den ene hedder A di Alessi og omfatter produkter til en lavere og overkommelige priser. Dernæst er der Officina Alessi, der kendetegner en række dyrere, eksperimenterende og mere raffinerede produkter, inklusiv nogle produkter der er limited edition, som kun fås i et begrænset oplag. Og til sidst er der Alessi, der rummer den vigtigste produktsamling. Alessis produkter findes hos en meget lang række forhandlere og kan blandt andet købes hos Room21.dk, RoomPlus.dk og TrendyLiving.dk, for blot at nævne nogle.

 

Fem fantastiske designs

Det er efterhånden ikke så få produkter, som kendetegner det anerkendte Alessi. Så det har også været sin opgave at udvælge nogle designs – og begrænse sig til en liste på fem. Men her er nogle af de, efter egen mening, fedeste kreationer, og som desværre alligevel ikke retfærdiggør Alessis imperium af glade produkter.

Alessi Blow Up

Det er ikke helt til at sige, hvad Blow Up egentlig forestiller. Men det var i hvert fald et Mikado-spil, der inspirerede brødrene Fernando og Humberto Campana til det anderledes, dynamiske og vilde design med tilfældigt placerede stænger. Blow Up-serien spænder over flere produkter, der omfatter et lille bord, paraplystel, avisholder, frugtkurv, citruskurv, vægur, spejl, fad og bordskåner – som alle fås med krom- eller bambusstænger.

Alessi nøddeknækker

Byd skovens nøddeelsker indenfor, og lad det knække nødderne for dig. Den lille, elegante sag af en nøddeknækker er foruden funktionel, både dekorativ og humoristisk at se på . Egernet er et typisk eksempel på, at Alessi holder af figurer i designet. Nøddeknækkeren er fremstillet i træ og poleret rustfrit stål.

 

Alessi Merdolino toiletbørste

Man kan undre sig over, hvad det rent faktisk er for en plante der spirer: Merdolino toiletbørsten er et lille humoristisk indslag til toilettet, som camouflerer toiletbørsten som en plante i en krukke. Bestemt en anderledes badeværelsesgenstand, som man ikke ser hver dag, og skal have en særlig smag for at byde indenfor. Den sjove toiletbørste fra Alessi fås med forskellig farvet potte, i farverne brun, grøn, gul, orange og rød.

Alessi proptrækker fugl

 

“Parrot” proptrækker er meget typisk Alessi og et skønt eksemplar på det italienske desingfirmas forkærlighed for levende og legesyge varianter af de ellers klassiske, kendte og vante køkkensager. Papegøjen vil nok ikke gentage dine ord, men til gengæld gentagne brede et smil på forsamlingens læber. Proptrækkeren fås i farverne sort, blå, grøn og multi.

Alessi Magic Bunny tandstikholder

Sidst, men ikke mindst, er der også kaninen, tryllekunstneren trækker op af hatten. Magic Bunny tandstikholder er fremstillet i plast og er perfekt til at gemme tandstikker væk i. Kaninen i hatten er en anderledes og funktionel tandstikholder, der tilfører farve og et sprælsk element til bordopdækningen. Den alternative tandstikholder fås i  farvevarianterne sort, blå, grøn, pink og gul.

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.