Ikoniske Arne Jacobsen stole

Man kan ikke komme udenom, at Arne Jacobsen stole er gået hen i den danske møbeldesigns historie, som folkekære ikoniske klassikere. De kendte og højt elskede stole har fået plads i mange hjem, og det var ikke så få forskellige stoledesigns designdarlingen og den nok mest anerkendte danske arkitekt, Arne Jacobsen, i løbet af sit liv kom til at ligge navn til.

Der findes både kendte og knap så kendte Arne Jacobsen stole, som vi her har valgt at fremhæve.

Arne Jacobsens stoleunivers

Arne Jacobsen har været yderst produktiv, både som designer og arkitekt. Og så står han bag nogle af de allermest sælgende stole hos Fritz Hansen, heriblandt den storsælgende og ikoniske 7’er stol. I dag er Arne Jacobsen stole blevet hvermandseje og man kan stort set ikke slå op i et boligmagasin, uden at spotte en enkelt eller et sæt af de karakteristiske stole i en boligreportage. Stolene er smukke, emmer af elegance og passer ind i umådeligt mange indretningssammenhænge. Og man kan tydeligt se designerens store inspirationskilde, naturen, afspejlet i de smukke former, som stolene har, men også i navnene – Myren, Mågen, Oksen, Svanen, Ægget, Dråben og Liljen – fremstillet i lækre kvalitetsmaterialer, der kun kan ende ud med interessante, markante og stilfulde kreationer.

 

Arne Jacobsen stole dråben

7’er stolen

Der er intet specifikt svar på, hvorfor det netop blev 7’er-stolen, der skulle gå hen og blive den nok mest kendte og populære, blandt alle de Arne Jacobsen stole der er. Men ikke desto mindre, har den i hvert fald fundet plads i mange hjem og er sågar en af de mest sælgende spisebordsstole i verden.
Serie 7, 7’er stolen, der havde debut i 1955, er nok et af de mest eftertragtede stoledesigns, fås i enormt mange farver og afskygninger. Fx kan man finde den populære Arne Jocobsen 7’er-stol med og uden armlæn, i træ (både naturligt træ, men også farvet i fx blå, gul og rød), læder, som barstol, i en børneudgave, som en gynge, kan laves til en gyngestol med specialfremstillede gyngestolsben(kan findes her) eller fås som en elegant kontorstol på hjul (også med og uden armlæn). Så der der nærmest en 7’er stol for enhver smag. Den oprindelige stol var lavet i ét stykke flot og elegant udformet krydsfinér og er der i designet blevet lagt vægt på god siddekomfort i denne Arne Jacobsen stol. Derudover er stolen stabelbar, hvilket er meget praktisk, hvis man også vil have et sæt stole til større forsamlinger af gæster.
      Prismæssigt kan det være svært at sige noget overordnet Arne Jacobsen stole, som 7’eren. For designet har efterhånden nogle år på bagen, og der er enormt mange 7’er stole rundt omkring i landet – såvel som i udlandet. Grundlæggende skal man forberede sig på en investering i tusindeklasserne, hvis man vil have en eller flere 7’ere hjemtil. Dog er der enormt mange steder muligt at finde brugte Arne Jacobsen stole til yderst fordelagtige priser. Det er sågar hørt, at en kvinde en gang fandt to styks 7’er-stole på et loppemarked, og slap med en 50’er pr. stol, hvorefter hun gik hjem og fik dem istandsat med en nedslibninrgstur og en gang maling. Og selvom denne historie er en sjældenhed (i hvert fald priserne), siger det også noget om, at mange, der køber brugte Arne Jacobsen stole, får dem sat i stand, så de endnu en gang får liv. Så om man har den helt store pengepung at spille med, eller om man kun vil bruge nogle “håndører”, kan man sagtens erhverve sig en stol, af det bedste indenfor dansk design.
spisestuestole læder

Ægget

Kigger man godt efter på logoet på Lauritz.com, kan man faktisk se, at den røde stol på logoet meget godt kunne være Æggestolen set fra siden, hvilket blot er et eksempel på, hvor ikoniske Arne Jacobsen stole er blevet. Ægget blev designet i 1958 i forbindelse med Arne Jacobsens store projekt – nemlig at designe Hotel Royal i København, både udefra og indeni. Stolen, som skulle bruges til lobby- og receptionsområderne, bryder med sin organiske form med de skarpe, lodrette og vandrette linjer, der ellers præger hotellet og er gennemført indbydende og skulpturel at se på. Den æggeformede kreation er ikke så underligt, blevet yderst populær, og er i dag noget af det man forbinder med en rigtig luksusstol. Til den fornemme Æggestol kan man få en elegant, matchende skammel, som man kan smække fødderne op på – helt perfekt i en livsnyders læsekrog eller til chefens kontor. Derudover fås Arne Jacobsens Æg i fire forskellige typer læder og mange forskellige slags polstringer, så der er rig mulighed for at finde en model, der passer perfekt ind i sin indretning.
 Arne Jacobsen stole Ægget

Svanen

Ligesom Ægget, blev Svanestolen også designet i 1958 til Hotel Royal i København. Svanedesignet var tiltænkt lobby og lounge-områderne, og blev både designet som stole og sofaer. Det særlige ved Svanestolene er, at de for sin tid var yderst nytænkende og banebrydende: Stolens sæde har ingen lige linjer, kun svungene former, hvilket var en forholdsvis ny teknik tilbage i slutningen af 1950’erne. Derudover blev stolen også fremstillet så armlæn, ryg- og sidestykke i ét stykke, der både er polstret og betrukket på én gang, stående på en stjerneformet fod i stål. I dag findes Arne Jacobsens elegante svane både i stof og læder, samt i adskillige forskellige farvevarianter.
Arne Jacobsen stole Svanen
 

Liljen

Sød og meget lig 7’er stolen, ligner Liljestolen, der også går under navnet Serie 8-stolen, en smuk lille blomst, med sin svungene former i stoleryggen. Liljen var et design, som Arne Jacobsen skulle lave for Danmarks Nationalbank og første gang dagens lys i 1968 hvor den blev introduceret. Den fine og elegante stol er fremstillet ved en noget kompliceret formstøbeprocces, der giver stolen en unik komfort og rette kurver. Liljen fås, foruden som en almindelig stabelbar spisebordsstol, også med armlæn og som kontorstol, med og uden arme. Og som alle de Andre Arne Jacobsen stole, fås Liljen i enormt mange forskellige varianter, lige fra den viste model i træ, til en modig finish i lakeret pink.
 Arne Jacobsen stole Liljen

Myren

Myrestolen, der har fået navn efter sin slanke myretalje, fra 1952 designede Arne Jacobsen i første omgang til Novo Nordisks kantine, og var forgængeren til den ikoniske 7’er-stol. Men på trods af den store anerkendelse Myrestolen har fået, var opbakningen fra Arne Jakobsens samarbejdspartner, Fritz Hansen, ikke stor. Til denne skepsis kvitterede Arne Jacobsen, at han selv ville købe alle de Myre-stole, der ikke blev solgt. Men det skulle ikke vise sig at blive nødvendigt, eftersom stolen hurtigt blev populær.
      Myren fås i et væld af varianter, lige fra den naturlige model i træ, til de mere farverige versioner. Derudover er stolen stabelbar og fås med fire ben, men også, som den eneste af de mange Arne Jacobsen skole, med tre ben i krom.
 Arne Jacobsen stole Myren

Grand Prix

I 1957 blev Gran Prix-stolen introduceret, men ikke under dét navn, eftersom den først fik det senere. Arne Jacobsens kreation blev første gang vist frem på designersnes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum samme år og efterfølgende udstillet på Triennalen i Milano. I Milano vandt det flotte design førstepladsen, Gran Prix, som er den fineste udmærkelse udstillingen giver. Siden den episode, er stolen altid blevet kaldt Gran Prix.
Den originale stol var fremstillet med solide ben i træ, der hver især var limet på undersiden af sædet. Ryggen med de fine ‘vinger’, var også i træ, så alt i alt var stolen gennemført i træ. I dag er det muligt at få stolen med tynde kromben og så findes den i adskillige forskellige versioner – både i gennemført træ og tynde stålben.
Arne Jacobsen stole Gran Prix
 

Andre Arne Jacobsen stole

Foruden de nævnte Arne Jacobsen stole, findes der også modellerne Oksen, Dråben, Tungen, Gryden, Oxford, Hammerstolen, FH3300, Kontorstol, Mågen (7’er stolen med armlæn, også kaldt sideluffer), Munkegårdsstolen, Charlottenborg og en unik stol, der går under navnene Pariserstol eller Skovsneglen, som der kun findes fire eksemplarer af. Nogle er sjældnere og svære at opstøve, men også yderst smukke og besværet værd. Og så er det ikke ualmindeligt, at der en sjælden gang i mellem dukker et nyt og tidligere ukendt Arne Jacobsen design op til overfladen. Så om man blot er på jagt efter designikoner, eller ønsker sig tidløst og holdbart design til hjemmet, er der bestemt en fantastisk stol til formålet blandt de smukke, luksuriøse og lækre Arne Jacobsen stole.

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.