Brugte, men stadig yderst brugbare, stole

Hvis man står og ønsker sig en eller flere unikke og charmerende stole, kan man med fordel rette blikket mod det store genbrugsmarked, der både rummer antikviteter, gamle klassikere og stolesæt, der eksempelvis skulle udskiftes, pga. køb af nyt bord.

Priserne er fordelagtige og der er mange penge at spare, men det er ikke den eneste fordel ved at købe en stol brugt. En anden fordel ved at købe brugte stole er, udover at man kan erhverve sig et unikt møbel, er det miljøvenlige side af sagen. For mange af de stole, som man kan finde i en brugtvareterminal, loppemarkeder eller Lauritz.com, har mange år i sig endnu, på trods af at der måske har siddet mange på dem i tidens løb.

 

Fantastiske fund

Hvis man længe har ønsket sig en stol, af klassisk, dansk design, kan man ofte finde fx Arne Jakobsens ”7’er” eller ”Ægget” på diverse auktioner. Men også DenBlåAvis.dk og DeGuleSider.dk rummer et hav af danske designerstole, som private personer vil af med til en fair pris. Det gode ved de danske designeres stole (herunder Hans Wegner, Børge Mogensen og Arne Jakobsen) er at de er tidløse og kendte for at være holdbare, både i design og brug.

Secondhand-markedet rummer også andre specialiteter, indenfor stolenes univers. Eksempelvis kan man finde ”biografsæder”, hvis nu man er filmfan, alverdens liggestole og barstole.
Søger man antikke stole, er disse også næsten umulige at overse, hvis man fx tager et smut forbi en antikvitetshandler. Ofte er priserne sådan et sted noget højere, end hvis man tager på et loppemarked. Derfor er det, uanset hvilke stole man er på udkig efter, en god idé at tjekke det lokale bagagerumssalg og hjemmesiderne for brugte ting (Trendsales.dk, QXL, Den Blå Avis, Genbyg.dk, osv.).

 

Fornyelse fryder

Nogle mennesker vælger også at slibe, male og/eller lakere deres arvede eller brugtkøbte stole, fordi de trænger til en hjælpende hånd eller for de bedre vil passe til det resterende møblement. Ved at give stolen nyt liv, kan man få et både unikt, personligt og historisk møbel ud af det, som ikke lige kan findes i ethvert hjem. Et sted der tilbyder sprøjtemaling af møbler, er siden luxlak.dk. Her har de blandt andet yderligere specialiseret sig i Arne Jakobsen-stole. Er man mere til gør-det-selv-løsninger, kan man også købe spraymaling i fx Silvan.

Lakeringsløsninger og slibning tilbydes ligeledes hos forskellige forhandlere, men kan, ligesom med maling, i langt de fleste tilfælde gøres i egen hånd. Men man bør i tilfælde af sprøjtemaling og lakering vælge holdbare materialer i god kvalitet, for et resultat der holder længere. Det er altid en god idé at forhøre sig hos sin forhandler.

Endelig kan man også få stole med stof eller læder ombetrukket, så de får en helt og og lækker overflade. Dette er der også mange forhandlere der tilbyder, som fx Møbelpolstren.dk, der især har specialiseret sig i danske designklassikere men det er i mange tilfælde muligt selv at gøre det.

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.