Charmerende trædyr

Trædyr er smukke og dekorative, og hen over de seneneste par år er de kun blevet mere populære at have stående derhjemme. De flotte dyr i træ emmer af håndværk, med en naturlighed og varm glød fra det bearbejde træ og man får næsten helt lyst til at lege med dem, som var man tilbage i barndommen. Der er bare et eller andet hyggeligt over det primitive, legende og hjemmelavede udseende, som efterhånden oftere optræder som pyntegenstande, end legetøj.

Figurer i træ og trædyr er perfekte som gaveidéer til konfirmation, bryllup, i studentergave osv. og flere af de kendte designertrædyr har med deres skulpturelle karakter også lidt historie bag sig. Og i takt med at de fine dyr i træ kun bliver mere eftertragtede og kærkomne, har vi her fundet nogle af de fine trædyr, som bestemt er værd at kende til. Størstedelen af de nedenfor beskrevne trædyr kan findes på Room21.dk.

 

Klassiske og velkendte Kay Bojesen

Rigtig mange kender de flotte trædyr fra designeren og pioneren indenfor den danske kunstindustri, Kay Bojesen, og mange af os har sikkert et af dyrene til at stå derhjemme eller på ønskelisten. De karakteristiske og eksotiske dyr i træ, som i dag forhandles af Rosendahl, blev tegnet i 1950’erne og allerede dengang var de meget populære.Generelt har Kay Bojesen trædyr altid været eftertragtede, men i løbet af de seneste par år, er det blevet særdeles populært at have et af designerens dyr i teak, ask, valnød, ahorn eller eg stående. Dyrene hitter hos både store og små og er særligt kendetegnede ved, at håndværket er i top, og Bojesens vision om enkelhed, skønhed og styrke i designet – og at legetøjet skal kunne holde til flere generationer.  Han arbejde ud fra en overbevisning om, at der skulle være liv, blod og hjerte i kreationerne og havde derudover et motto, der sagde at ’linjerne skal smile’. Et godt eksempel på de smilende linjer, finder man hos det nok mest kendte trædyr, Kay Bojesen aben, fra 1951. Aben fik stor opmærksomhed i sin tid, og blev sågar udstillet på Victoria & Albert Museum i London. Siden den famøse abe, er der også kommet flere dyr til den eksotiske dyrefamilie, der i dag også rummer elefanten, bjørnen, gravhunden, flodhesten og kaninen. De nævnte dyr er dem, der stadig kan købes i butikkerne i dag, men går man online, kan man finde en række andre flotte kreationer i træ, som fx heste og  fra Kay Bojesens hånd. Priser fra 599 kr.

Kay Bojesen dyr

Sangfulen er forholdsvis ny, idet den først for alvor så dagens lys i foråret 2012. De farverige pipfugle i træ er skabt ud fra Kaj Boyesens tegninger fra 1950’erne, men kom aldrig i produktion. Fuglene i de glade farver blev Kay Bojesen inspireret til at lave, ud fra familien Bojesens terrasse i Bella Vista, hvor der var fyldt med blomster, kurvemøbler og selvfølgelig fugle. Det hidtil ukendte design er blevet taget godt imod af både store og små samt designelskere, og kommer i seks farverige udgaver. Sangfuglens hoved kan nemt og enkelt tages af, så har man flere af de fine træfugle stående, kan man bytte rundt på hovederne og sammensætte en fugl på en ny måde. Priser fra 499 kr.

 

Trædyr Kay Bojesen Sangfugl

 

Søpapegøjen er en designnyhed i foråret 2013, hvor det efterspurgte og glemte design gen-introduceres. Kay Bojesen udtænkte den muntre fugl i 1954 i samarbejde med sin tids store teatermaler, Svend Rasmussen, der også farvelagte flere af designerens trædyr i sin værkstedsbutik i Bredegade. Den flotte, bemalede søpapegøje med næbet i de glade og stribede farver er bestemt noget designelskere godt kan begynde at glæde sig til.

Trædyr Kay Bojesen Søpapegøje

 

ArchitechtMade

Mange kender sikkert de fine fugle i træ, med det aftagelige hoved, som er designet af Kristian Vedel i 1959. Fuglefamilien består af børn, forældre og bedsteforældre, hvor børnene er de små fugle, forældrene er de store og bedsteforældrene skal forestille at være de buttede. På alle fuglene kan man tage hovedet af kroppen, og vende det, så det skifter udtryk. Og hvis man vender op og ned på fuglens krop, skifter den fra han til hun. Fuglene fås i lys eg og mørkt røget eg. Priser fra 259 kr.

Trædyr Kristian Vedel Birds

Mange er sikkert også stødt på Hans Bøllings søde trædyr, Hunden Oscar, And og Ælling, der alle tre blev designet i 1950’erne. Særligt -And og Ælling’ er blevet kendte, idet der ligger en lille historie bag designet. Bølling kreerede nemlig andemoderen og ællingen efter at have set det berømte billede af en politimand, der vælger at stoppe trafikken udenfor Frederiksberg Have, for at en andemor og hendes ællinger kunne komme over gaden. Træfuglene er håndlavede og fremstillet i teaktræ. Andemoderen og ællingefiguren kan købes sammen, eller hver for sig, men fås også i et sæt bestående af én andemor og to ællinger. Priser fra 369 kr.

Trædyr ArchitechtMade And og ælling

Hunden Oscar kan meget af det, som rigtige hunde kan. Den kan nemlig stå, give pote, sitte, tigge og hænge med hovedet. Hunden er lavet i bøgetræ og med ører fremstillet i læder. Priser fra 549 kr.

Trædyr Hunden Oscar

Lucie Kaas trædyr

Hvis man endnu ikke er faldet over de søde trædyr og andre kreationer fra Lucie Kaas, har man endnu noget godt i vente. Lucie Kaas er en dansk designvirksomhed, som relancerer flere af de mest populære danske – og skandinaviske – skåle og figurer fra 50’erne og 70’erne. Et af firmaets helt store successer har været ’Siameserkatten’, som Gunnar Fløring designede tilbage i 1958.  Den slanke trækat blev i sin tid solgt i over 300.000 eksemplarer, ikke alene i Danmark, men også i resten af Europa, og sågar i USA blev de flotte trædyr taget godt imod. Dyrene blev kreeret i Gunnar Flørings tid som værnepligtig, hvor han sammen med sergenten fandt nogle hegnspæle som de begyndte at snitte i, for at fordrive tiden. Og ud fra deres tidsfordriv, kom der 3 smukke trædyr: en slank siameserkat (i neutral eller sort), en sød elefant og en lille spurv. Priser fra 299 kr.

 

Trædyr Lucie Kaas

Areaware

Trædyr og Areawares design er utvivlsomt en god kombination, der kan byde på ikke så få flotte dyr fremstillet i træ. Areaware holder til i Brooklyn i New York og er et af tidens mest bemærkelsesværdige designbrands. Deres kreationer er moderne og kendetegnede ved at ligge i grænselandet mellem kunst og design, og så kan man tydeligt se brandets økologiske holdning, i nogle af de bæredygtigt fremstillede produkter – herunder trædyr i bæredygtigt træ.

Trædyr Animal Box

 

Animal Box er en net lille serie bestående af seks små, simple og skønne dyr – en lama, en tyr, et næsehorn, en isbjørn, en hvalrod og en hval – der alle er designet af Karl Zahn i 2010. De nyklassiske træfigurer fra New York er fremstillet i bæredygtigt birk, og særligt for dem er, at alle dyrene byder på et lille gemmested, da de har en indbygget ’boks’, som man kan opbevare smykker, mønter, små beskeder, eller hvad der nu passer ned i det lille rum. Priser fra 475 kr.

 

Trædyr Areawere 

 

Designeren David Weeks er en talentfuld, amerikansk designer, der også har et godt øje for de klassiske og flotte Kay Bojesen trædyr. Og som en hyldest til den karakteristiske abe, kreerede han en gorilla i træ med et moderne udtryk, Hanno, som er opkaldt efter manden, der opdagede gorillaen, den opdagelsesrejsende Hanno the Navigator. Hanno er fremstillet i bæredygtigt birk eller bøgetræ og hædret med GOOD DESIGN AWARD. Men den kraftfulde trægorilla er langt fra det eneste trædyr fra David Weeks, der også har designet andre dyr med samme robuste, firkantede udtryk og som alle har et navn. Serien tæller hedder Hanno Gorilla, Ursa the Wooden Bear, Ursa the Minor Bear, Victor the Wild Boad, Simos the Rhino, Hattie the Elephant og Lucy the Crocodile. De spændende og moderne dyr er designet til både at fungere som legetøj og som brugskunst – perfekt til børneværelse, såvel som på hylden i stuen. Priser fra 699 kr.

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.