Den fineste granitbænk til haven

En lille, fin granitbænk kan være prikken over i’et i enhver have, og så er naturstenen så robust, at den uden bekymringer kan holde til at stå udendørs hele året. Granitbænken kan gøre sig flot i en have med mange natursten, i forhaven, ved siden af et fuglebad, under er træ, i urtehaven, i den lille havekrog eller hvor det nu kunne pryde med en solid siddeplads.

Men selvom en granitbænk er en tung fornøjelse, vejer prisen ikke altid ligeså meget. Der er gode tilbud at finde hos mange forhandlere i sommerhalvåret, såvel som der altid er en stor gruppe online udbydere, der har fordelagtige priser på havebænke i granit. Her i artiklen er nogle af disse forhandlere fundet frem til dig, der måske godt kunne tænke dig en granitbænk, samt lidt om hvad granit i grunden er.

 

Materialet granit

Her i Norden er granit især blevet brugt som skulpturmateriale, både indendørs og udendørs. En af fordelene ved granit er blandt andet, at det kan holde meget og modstå vind, vand, frost og tø, som hører med til det nordiske klima. Granit består af flere forskellige mineraler, og blev dannet under højt tryk for omtrent 700-1300 millioner år siden. Verden rundt bliver den almindelige natursten brudt op i grusgrave – i Danmark udvinder man den på Bornholm.
Der findes umådeligt mange variationer af granit, idet granit findes i forskellige farver og unikke mineralsammensætninger og struktur (rødlig, grønlig eller mørk/næsten sort granit), der varierer fra grusgrav til grusgrav, og betyder at ikke to granitskulpturer er ens . Derudover giver det også en flot effekt, når man højglanspolerer granit – en effekt, som ofte bruges som kontrast til mindre bearbejdet og råt granit. Men på trods af, at granit er yderst velegnet som bygge- og skulpturmateriale, tillader granittens egenskaber ikke helt små detaljer, og det er derfor mest velegnet til større projekter – som fx en granitbænk.

 

Vedligeholdelse af granit

Selvom granit er yderst modstandsdygtigt overfor al slags vejr, kan det dog også nogle gange trænge til en behandling for det fedt og snavs, der samler sig på overfladen. Derfor anbefales det, at man behandler granitmøbler (i hvert fald i det første stykke tid man har dem) med granitolie eller neutralprægning. Men rengøringen kan også skrubbe granitten med stensæbe eller lunkent vand. Dog skal man undgå almindelige rengøringsmidler, idet mange af dem indeholder syrer.

Granitbænk fra Urbanoutdoors.dk

Stor bænk, lille bænk

Bænke i granit kan findes i et stort udvalg af størrelser og udformninger, og kan findes hos mange forhandlere. Markedet byder både på små, billige bænke, men også på større værker med ryg- og armlæn, buede bænke og kunstneriske bænke. Størstedelen af de forhandlere, der har granitbænke, har som regel flere forskellige størrelser og modeller at vælge imellem. Og man kan godt sige, at prisen følger med,  hvad angår bænkens størrelse og udformning. Det betyder, at man kan finde en granitbænk i prisklasser mellem 199 kr. – 12.000 kr. Et af de steder, hvor man let kan finde en billig bænk, til de små penge, er hos Bilka  (hyppigst i sommerhalvåret). Men også byggekæder som Silvan og Bauhaus forhandler bænke i granit, for heller ikke at glemme havecentre som Plantorama og Bo Grønt.

Granitbænk fra Urbanoutdoors.dk

Derudover er der også en lang række online forhandlere, som også kan være et klik værd. Blandt andet siderne Nordisk Granit-ImportHals GranitcenterFalkegranit.dk, Plantetorvet.dkGaventilhaven.dk, Urbanoutdoors.dk, Staby-Fliser.dk,Vangsø Natursten Online,Stenshoppen.dk og mange flere. Den online forhandlerliste synes uendelig, så foruden de nævnte butikker, kan man selv med stor fordel søge på flere webshops, der kunne finde på at sælge en granitbænk.

 

Granitbænk tilbud

Som før nævnt, er sommer sæson for havemøbler, inklusiv granitbænke (også selvom de hører til helårshaven). Og så finder man ofte en granitbænk på forsiden af blandt andet Bilkas tilbudsavis. Men går man online, kan man finde gode granitbænk tilbud, når som helst det skal være. Fx er sider som Granitbutikken.dk, Granit-direct.dk,Sydlandsk.dk og Malericentralen.dk oplagte steder til at spare et par hundrede kroner. Hvis man ikke finder en favorit blandt sidernes modeller, gælder det bare om at holde øje med sin yndlingsgranitbænk, da med større sandsynlighed kan findes med en besparelse senere, idet mange forhandlere også har mange af de samme slags bænke.

 

Buede bænke fra Planteskole-ringen

 

Og investerer man i en god granitbænk eller et sæt med bænk(e) og bord er det et sikkert valg – man får nogle solide havemøbler som holder sæson efter sæson, og som naturligt passer ind i langt de fleste havemiljøer.

 

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.