En klassisk eller moderne 5-armet lysestage?

Nogle forbinder en 5-armet lysestage med eventyrlige gamle slotte og fornemme palæer, andre tænker måske mere på den levende lysestage, Lumiére, fra Skønheden og Udyret (på trods af at han dog kun har 3 lyseholdere). Der findes mange stemningsreferencer, hvor en 5-armet lysestage passer perfekt ind, med sin elegante og prægtige udstråling og det smukke stykke brugskunst kan fortsat findes i mange bolighuse.

Bordstage og gulvstage

En flot 5-armet lysestage kan være smuk at have til at stå på bordet til middagene i højtiderne, og er helt perfekt til en romantisk candleligt dinner. Samtidig giver fem lys også nok lys til, at man kan nøjes med at have lidt andet lys tændt, eller være helt foruden elektricitet.

En klassisk 5-armet lysestage findes i mange forskellige højder, både som bord- og gulvstager. Stagerne bidrager med en smuk, luksuriøs og romantisk stemning ala fransk barok, og er flotte hver for sig, såvel som stående sammen. Man kan også give langbordopdækningen lidt kant ved at pynte med 5-armede lysestager i forskellige højder. Og det er ikke sværts at finde en klassisk udseende 5-armet lysestage. For går man online vil man hurtigt opdage, at udvalget er kæmpestort, hvis man er ude efter en klassisk eller moderne stage. Priserne varierer, hvor gulvstager typisk kan komme op og koste over de 800 kr.

Er man på udkig efter en 5-armet lysestage til bordet, er der dog meget stor forskel på hvad de enkelte modeller koster. Således kan man nemt spare nogle hundrede kroner ved at kigge nogle ekstra gange efter den perfekte model. Og ønsker man sig en 5-armet lysestage med lidt historie, kan man også tit finde en hos sin lokale antikvar og genbrugsen. Dog er de ældre fund ikke altid helt billige, hvilket får mange til at købe en 5-armet lysestage fra ny af i stedet.

5-armet lysestage

Fem gange 5-armet lysestage

Selvom mange tænker på en romantisk 5-armet lysestage, som et stykke brugskunst med fire lyseholdere elegant stukket ud til fire sider med en holder i midten, hævet et lille stykke over de andre, findes der også mange andre flotte lysestager med plads til fem lys. Her har vi fundet fem flotte modeller af 5-armede lysestager, der er mindst ligeså flotte, som den klassiske forestilling, og som alle koster under 800 kr.

 

5 armet lysestage_Rosendahl

Til Rosendahls Karen Blixen-serie har designeren Ole Kortzau designet en flot lysestage, der i høj grad minder om de klassiske 5-armede lysestager. Men alligevel bryder Rosendahls version med en traditionelle version, ved at have sine lys på en vandret sats, som alligevel har en snert af romantik over sig, med de forsølvede blade, der pryder lysestagen. En 5-armet Karen Blixen-lysestage måler 33 cm i bredden, 16 cm i højden og koster ca. 799,75 kr.

 

5-armet lysestage_Lisbeth Dahl

 

Meget lig Rosendahls 5-armede lysestage, kan Lisbeth Dahl ligeledes supplere med en lysestage til 5 lys i et yderst romantisk look med forsølvede blade, blomster, prismer og similisten. Stagen er en anelse asymetrisk at se på, men også meget eventyrlig og prinsesseagtig – og garanteret ikke en 5-armet lysestage man ser hver dag. Lisbeth Dahls stage er dog noget mere egnet til et pigeværelse med sine glimtrende detaljer. Den 5-armede lysestage måler 47 i højden x 30 cm i bredden x 12 cm i diameter,  og koster ca. 599,95 kr.

5-armet lysestage glas

 

Glaslysestagen, der kan findes på Villamin.dk er en flot glasfortolkning af en klassisk 5-armet lysestage. Den kan både være romantisk at se på, men kan også flot passe ind i et moderne hjem med sit meget enkle udseende. Lysestagen er 30 cm høj, mundblæst og i klart glas (så hver enkel lysestage er unik og fyldt med små, sjove luftbobler) og koster 399 kr.

 

lysestage-housedoctor-5-armet

 

Hos House Doctor kan man også finde en smuk 5-armet lysestage. Lysestagen er fremstillet i metal og har et lettere råt look med sin sorte farve. Den 5-armede sag er ikke så lille igen, idet den måler 53 cm i højden og 34 cm i bredden, og med lys i vil den være flot og lige tilpas højt hævet over spisebordet. Prismæssigt er en 5-armet lysestage fra House Doctor overkommelig for de fleste, med en pris på ca. 369 kr.

 

5-armet lysestage morfo_crux_five

 

Morfo Crux er moderne, minimalistisk og alligevel spændende at se på. Her er en 5-armet lysestage der bestemt vil vække opsigt, og som passer perfekt på spisebordet, vindueskarmen eller entreen i et moderne hjem. Stagen måler 18 x 18 cm i længde og bredde, 24,5 cm i højden og koster ca. 799 kr.

 

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.