Henrivende HAY

På relativt kort tid har HAY gjort sig yderst populært og bemærket i det nordiske. Men også andre steder i verden har man taget godt imod det forholdsvist nye brand indenfor boligtilbehør, der efterhånden kan tælle en del fans. HAY (etableret i 2002) præsenterede i januar 2003 sin første møbelkollektion ved IMM COLOGNE.

Og lige siden har det virkelig taget fart for den danske virksomhed, der stolt kan præsentere fantastiske og moderne designs. På knap et årti har HAY slået sit navn fast, som et brand der er kendetegnet ved enkelthed, funktionalitet og eksklusivt, moderne nordisk design, der er efterspurgt verden over. I dag rummer deres sortiment alverdens boligtilbehør, lige fra sofaer og borde, til småting som viskestykker og plissémapper. Og det bliver spændende at se, hvad HAY kommer til at byde på fremover.

 

 

HAY med ambitioner

Danske HAY er ejet af Rolf Hay og Bestseller, og som et af de yngste skud på den nordiske designstamme, har HAY klaret sig særdeles godt. Og det skyldes måske, at virkelig formår at skabe designs, der både er yderst moderne og når ud til en bred gruppe – unge som gamle, minimalister og romantikkere – og samtidig giver kræs til de kræsne. Der er noget for enhver smag i HAYs imponerende kollektion, der rummer elementer i enkle farver og kreationer fra den helt store farvepalet.
Selv har HAY ambitioner om at føre dansk møbeldesign tilbage til de innovative 1950’ere og 1960’ere, der var en storhedstid indenfor dansk design, men med moderne og nutidige designs. Og det er som om, at de har formået at udfylde et hul i markedet for boligsager, med mange af deres simple og flotte kreationer. HAY forpligter sig til design og produkter, der passer ind i et internationalt perspektiv, på samme tid med at priserne er overkommelige og realistiske for de fleste. Deres designs har kant og en fin fornemmelse for grafiske detaljer, med strejf af mod og nytænkning, og så er der bestemt også fokus på materialevalget.

Der er fart over feltet med kreativiteten hos HAY, der også samarbejder med forskellige førende designere, der både tæller etablerede og nye navne. Nogle af de kendte samarbejdspartnere er Louise Campbell, KiBiSi, Bentzen  og Komplot Design, der alle sammen er med til at udvikle fantastiske og spændende HAY-kreationer, som det bliver spændende at følge med i fremover.

 

 

4 uovertrufne favoritter

Taget i betragtning af, at HAY ’kun’ kan fejre 10 års fødselsdag i år, er det allerede blevet til et imponerende udvalg af skønne designs indenfor HAY møbler og boligtilbehør. Det kan anbefales af tjekke TrendyLiving.dk og Puresstyleliving.dk for flere fantastiske Hay-produkter. Nogle designs er mere kendte end andre og der kommer hele tiden nye, flotte kreationer til. Her er mine, indtil videre, personlige og bemærkelsesværdige favoritter.

 

Garderobestativ Hay Loop Stand Hall

Loop Stand er et design serie fra HAY, hvori designet med de fire stænger i pulverlakeret stål, hvor tre ben er sat lidt skævt sammen på et fjerde, der går igen i forskellige størrelser på et par borde, som bordbukke og særligt i form af nogle populære garderobestativer. Garderobestativerne Loop Stand Hall og Loop Stand Wardrobe er virkelig nytænkende i deres design og yderst interessante at se på, med deres asymmetriske og skulpturelle karakter –  ganske simpelt og flot design. Det er ikke så underligt,  at mange tøjforretninger sværger til Loop Stand-gard erobestativerne til at udstille deres tøj. Designet er moderne, skarpt, eksklusivt og enormt elegant i designet, og har, ikke så underligt, været en stor succes for HAY. Et Hay Loop Stand stativ koster fra 1.099 kr.
HAY Plopp

Det er helt sikkert og vidst, at HAY virkelig udemærker sig i at producere moderne, spændende og funktionelle stole. Og den dekorative taburet, Plopp, er bestemt ingen undtagelse. HAY Plopp er en lille og virkelig perfekt gennemført illusion. Ved første øjenkast ligner taburetten en skammel af oppustelig plast, men så snart man mærker den eller sætter sig på den, bliver man overrasket over, hvor massiv den er. Plopp er fremstillet i pulverlakeret stål, der er blevet skabt af to sammensvejsede stålplader, som der udvidet under højtryk. Hver eneste Plopp-stålskammel er unik med sine detaljer og fås i de fem farver sort, grå, hvid, gul og stål (den blanke stålversion koster dog mere). Plopp passer ind i mange forskellige sammenhænge med sit sjove og skulpturelle udseende, hvis udseende snyder selv den bedste iagttager og er blevet hædret med hele tre designpriser, Design Award of the Federal Republic of Germany (2009), Forum AID Award (2009) og Red Dot Award (2008). Priser fra 2.399 kr.

 

 HAY Pinocchio

 

HAY Pinocchio sætter kulør på hverdagen og passer ind i mange sammenhænge – HAYs runde tæppe med de mange prikker og farver, der også er kendt fra Go’ Morgen Danmark, har uden tvivl hittet stort og er stadig enormt efterspurgt. Det livlige og kulørte tæppe fås i fire forskellige varianter, multi, lilla, pink og coral/black, der hver især også laves i fire forskellige størrelser (Ø90 cm, Ø 140 cm, Ø200 cm og Ø 300 cm). De farverige filtkugler på Pinocchio-tæpperne er sammenbundne og hver evig eneste filkugle er filtet og syet sammen i hånden. Priser fra 1.699 kr.

HAY Strap

 

HAY Strap har også vist sig hurtigt at falde i folks smag, hvilket især er afspejlet i den store efterspørgsel. Det runde spejl i stroppen er stilfuldt og elegant i sit udtryk, og passer med sit enkle look ind i utrolig mange forskellige indretninger, lige fra stue, entré og værelser, til på caféer og restauranter – over alt hvor det smukke spejl hænger, tilfører det rummet et smukt og simpelt element med kant. HAY Strap vægspejl er fremstillet i pulverlakeret stål, silikone og glas, og fås i to forskellige størrelser (Ø50 cm og Ø70 cm). Derudover kan man få rammen/stropperne i tre farver (mint, rose og yellow), foruden standardstroppen i grå. Priser fra 1.099 kr.

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.