Kay Bojesen garder – De stilfulde og nostalgiske træsoldater

Mange er sikkert stødt på nogle herlige små træsoldater fra Rosendahl med bjørneskindshuer, der er påmalet rød gallauniform med et kors på brystet, som den folkekære Kay Bojesen står bag. Designeren havde butik og værksted på Bredegade 47, hvorfra han kunne se garderne marchere til Amalienborg og inspireret af de marcherende mænd skabte han legetøjsmodeller af slottets vogtere.

De fine Kaj Boyesen garder har, sammen med designer og kunsthåndværkerens andre træfigurer glædet store og små i flere generationer, er stadig den dag i dag yderst populære, med deres nationalistiske udtryk og charmerende, funktionelle håndværk, som står stolt på mange hylder og har dekoreret borde til fejring af fødselsdage, jubilæer og andre festlige begivenheder.

Kay Bojesen garder

 

Kay Bojesen kort

Kay Bojesen garde storKay Bojesen var i lære som sølvsmed hos Georg Jensen, hvor han i 1910 blev færdig. Hans første arbejde bar præg af at være inspireret af art nouveau og jugendstil – et formsprog inspireret at naturens kurver og som arbejder med organiske former, og som en af de første danske kunsthåndværkere, var han især begejstret af funktionalismen.
Men selvom han var vant til at arbejde med sølv, begyndte han i 1930’erne for alvor at dyrke sin interesse for at arbejde i træ. Dette skulle senere udvikle sig til, at Kay Bojesen kreerede fantastiske figurer i træ, som legetøj, de kendte trædyr – og Kay Bojesen garder. Hans smukke designs i træ er karakteriseret ud fra hans holdning om, at design skal være rundt, blødt og føles godt i hænderne. Kay Bojesen ville ikke lave tro kopier er virkelighedens dyr. I stedet ville han skabe figurer, der skulle have lov til at være helt sig selv, med deres egne markante og humoristiske personligheder. Derudover arbejdede han med en visioner om, at linjerne skulle ”smile” og at der skulle være liv, blod og hjerte i tingene. Og ud fra sin fantasi, holdninger og dygtigt håndværk, skabte han nogle ganske særlige træfigurer og andre sager, der i årtier har været karakteristiske indenfor dansk design.

 

Store og små Kay Bojesen garder

De herlige Kay Bojesen garder er inspireret af oh hylder i bedste stil det Kogelige Livregiment, der har stået vagt ved de danske slotte lige siden 1658. Livgardefigurene, som Kay Bojesen forevigede i bøgetræ og med smukke håndmalede penselstrøg, så første gang dagens lys i 1942 og har siden hen været ligeså ombejlede, som hans resterende univers af træfigurer.

Udover at være skabt som funktionelt og smukt legetøj, har de fine Kay Bojesen garder også tjent til andre formål, som blandt andet at repræsentere dansk erhvervsliv, når de har skullet vise dannebrog udenlands. Og så blev trægarderne i 1992 hædret med Formland-Prisen – og bærer, med Majestætens tilladelse, monogram.

Kay Bojesen garder

Der findes flere forskellige Kay Bojesen garder. De små soldater med en højde på 22 cm findes som fanebærer, garder med tromme og menig med gevær, der alle leveres med skilderhuse. Yderligere fås Kay Bojesen garder også i noget større versioner, med en højde på 1 meter. I 100 cm størrelse kan man vælge mellem en menig med gevær, en officer med sabel, en pibedreng og en trommeslager. De små Kay Bojesen garder koster fra 499 kr. og fanebærerens flag kan købes separat til 39,95 kr. flere steder. De meterhøje meniger ligger i en væsentlig højere prisklasse, med priser fra 17.999,95 kr.

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.