Populære plastikstole med mening

Plastikstole er yderst praktiske, idet de både kan bruges indendørs og udendørs. Og så er de billigere, samt lettere at vedligeholde. Dog plejer man at sige, at levetiden på plastikstole ikke er nær så lang som hos mere robuste stole i træ og læder, hvilket i der i mange tilfælde også er noget om. For rigtig mange har sikkert oplevet, at der er brækket et ben eller et armlæn af ens havestole i plastik. Men plastik er ikke længere et så udskældt materiale, som det har været.

Der er selvfølgelig et miljørigtigt aspekt i sagen, der taler for at man ikke køber plastikstole – og især burde lade være, når de alligevel ikke kan holde til at blive brugt ret meget. Hvilket på sin vis er meget gode grunde. Men dog skal man heller ikke glemme, at der findes gode og solide plastikstole, der er dyrere end det billige bras – og som sågar nogle gange er fremstillet i genbrugsplast. Og så kan det være meget praktisk med en eller flere lette, ekstra stole til gæsterne ved spisebordet eller i haven. Når det så er sagt, taler jeg ikke for billige plastikstole, men kan godt se pointen og det funktionelle i kvalitetsplastikstole, der er miljøvenligt fremstillet i genbrugsmaterialer og har her fundet nogle skønne plastikstole, som selv økologifans burde kunne godkende.

 

Grønne plastikstole

Genbrug har aldrig været så in, som det er nu, og heldigvis har producenterne luret det, og kan præsentere nogle yderst smukke og bæredygtige plastikstole. Mange klassiske stole er så småt også begyndt at blive fremstillet i plast – og genbrugsplast, og så er der mange forskellige muligheder for at udforme i plastik, som vil tage længere tid at fremstille i træ. Selvfølgelig er der en vis naturlig charme, for ikke at glemme holdbarheden, i naturlige møbler. Men da de kræver noget mere vedligeholdelse, kan det være praktisk med plastikstole, der blot skal tørres at med en klud i ny og næ. Her følger nogle fine modeller.

 

Fem fantastiske plastikstole

Verner Pantons designs er kendetegnet ved at være unikke, sprælske, moderne og med et strejf at futurisme – hvilket bestemt heller ikke er en undtagelse for “Panton Chair”, hvis design har fået en fast plads på Museum of Modern Art i New York. Meget er der at sige om Verner Pantons stol, som mindst af alt er kedelig. Stolen er blevet til i samarbejde med møbelproducenten Vitra,  fremstillet i ét stykke plastik, og jeg er formentlig ikke den eneste der tænkt tanken: “Kan stolen holde til at man sidder i den, uden at knække? Eller vælte?”. Men selvom stolens interessante proportioner kan se en anelse ustabile ud, er det langt fra tilfældet. Siden Verner Panton fik idéen til disse plastikstole, har de været igennem en længere proces og har endda været taget af markedet. Oprindeligt blev fremstillede man stolene glasfiber, som senere hen blev ændret til polyurethan, for derefter at blive fremstillet i sprøjtestøbt ASA plast. Det var svært at finde det rette, holdbare materiale, der gjorde Pantons plastikstole robuste nok. Med tiden skete der dog en større udvikling i plastteknologien, som gjorde det muligt at fremstille Panton Chair i 100% genbrugspolypropylen, der skulle vise sig at blive det endelige resultat, som vi også kender i dag. Rent økonomisk set har den miljømæssige fremstilling også betydet, at Panton Chair er blevet billigere for forbrugeren (de dyrere fremstilles dog stadig til feinsmechere). De populære plastikstole koster fra 2.076 kr. og fås også i en lidt mindre børneudgave fra 1.457 kr.

Plastikstole Panton Chair

Også sodavandsgiganten, Coca Cola, er i samarbejde med Emeco hoppet med på den grønne interiørbølge, for at prøve at løse problemet med den større mænge af plastflasker, der ligger og flyder efter brug. Ud af 111 Coca Cola-plastflasker er det således blevet muligt at lave en stol, der også er opkaldt efter antallet af genbrugsflasker, 111 Navy Chair. Helt nøjagtigt består Coca Coca-stolen af 65% genbrugsmaterialer plus 35 % glasfiber, hvor man har tilsat den mængde glasfiber, for at give stolen mere stabilitet og styrke. Emeco, der også står bag produktionerne af de klassiske Navy Chairs i stål, har en målsætning om at genbruge ca. 3 millioner plastflasker om året og motivere amerikanere til at genbruge flasker. 111 Navy Chair er ikke-stablelbar, og fås i seks farver: Snow, Red, Flint Grey, Grass Green, Persimmon og Charcoal, hvoraf Red, Snow og Flint kan bruges udendørs. Priser fra 2.343 kr.

Plastikstole_Navy Chair 111

Resultatet af genbrugsplastik giver ikke nødvendigvis en blank plastikoverflade. Dette er Hays stol, Nobody, med sin tæppelignende overflade, et godt eksempel på. Nobody er fremstillet af to lag termopresset PET-filt, der er et materiale af 100% genanvendte soadvandsplasker (samme materiale som man fx laver fleecetrøjer af. Hays bæredygtige kreation af en stol ser mindst ligeså moderne ud, som dens miljøvenlige produktion har været. Og så hører den bestemt til i kategorien “plastikstole”, til trods for at den er et godt stykke fra at ligne de plastikflasker, som den en fremstillet af. Designet er minimalistisk og stolen er formet i ét stykke og én procces (uden forstærkninger i form af ekstra plastik, lim, skruer osv.),  der tilsammen giver en meget enkel og funktionel, grøn stol. Navnet ‘Nobody’ har stolen ikke fået, fordi den ikke er nogen. Nobody hedder den, fordi stolen praktisk talt ikke har nogen krop – no body.

Idéen med det simple look er, at Nobody skal ligne et tæppe, som man normalt dækker en stol til med. Men hvor stolen er forsvundet, er tæppet stadig formet efter stolen og blevet til den bærende konstruktion. Designet har fået stor anerkendelse udefra og har vundet adskillige designpriser, herunder blandt andet Design Plus Award i Tyskland i 2009, Forum AID Award i Sverige i 2008 og Pro Deco i Polen i 2008. Hays spændende og bemærkelsesværdige stole fås i farverne lys grå/off white, lys grå/mørk grå, mørk grå/lys grå og anthracite/lys grå og er derudover stabelbar. Nobody har også en lillesøsterstol, der passer til de små mennesker, som fås i farverne rød, blå, lysegrå, sort og hvid. Priser fra 2.999 kr. for Nobody og 895 kr. for Little Nobody.

Plastikstole Hay Nobody + Little Nobody

Mange kender de amerikanske Adirondack-stole, hvis navn refererer til Adirondack-bjergene i den amerikanske sat New York, hvor den oprindelige stol kan spores tilbage til. Den populære stol, som leder tankerne over på collegehavefester og stranden, går også under navnet “Den Amerikanske Hvilkestol” og fremstilles normalt i træ. Stolen er helt perfekt til både terrasse, giver sommerstemning og nogle modeller findes sågar stabelbare, så de ikke fylder så meget, når de bliver gemt væk over vinteren. Ligesom det er tilfældet med Navy Chair, er man begyndt at fremstille den komfortable havestol i plastik – og genbrugsplast. Om sommeren dukker der ikke så sjældent plastikstole ala Adirondack-stolen i alverdens farver og varianter op i diverse tilbudsaviser, men det er dog langt fra alle stole, der er fremstillet i genbrugsmaterialer. Dog kan man på fx. Oceanshop.dk finde håndlavede Adirondack-plastikstole, der er ligeså grønne i samvittigheden, som haven er grøn. Disse er fremstillet i det termoplastiske materiale HDPE og koster 3.995 kr.

Plastikstole Adirondack

Flux-stolen er uden tvivl en af de mest praktiske plastikstole, man kan finde. Ikke nok med at man kan have den med overalt, bruge den indendørs, såvel som udendørs, så kan den pakkes sammen til næsten ingenting. Plastikstolene fra hollandske Flux (en sammensmeltning af ‘flexible’ og ‘luxury’) er fremstillet i genbrugsplast og har en meget høj slidstyrke (max belastning 160 kg), til trods for at den måske ser en anelse tynd og skrøbelig ud, og kan sagtens holde til at stå fremme som en fast del at møblementet. Stolene fås i 8 forskellige farver: Jet Black, Anthracite Grey, Pebble Grey, Pure White, Ice Blue, Lemon Lime, Bright Orange og Classic Red. Dertil kan man også supplere med hynder til de praktiske plastikstole, der fås i de samme 8 farver som stolen. Flux-stolen kommer desuden også i en børneudgave i farverne Anthracite Grey, Camouflage Green, Lemon White, Pure White, Sky Blue og Rosy Pink. Stolene koster ca. 1.545 kr. for den almindelige version og 645 kr. for Juniorudgaven.

Plastikstole_Flux Chair

Så om man blot er ude efter en gæstestol eller permanente plastikstole, er der mange fine modeller på markedet, som oven i købet er miljørigtige. Og så kommer der heldigvis hele tiden flere til. Flere og flere firmaer begynder at interesseret sig for, hvordan man kan afhjælpe verden den stigende mængde affald, og teknikkerne til at genanvende materialer bliver hele tiden udviklet. Det bliver uden tvivl spændende at følge med i, hvordan den grønne bølge fremover vil udvikle sig og hvilke stoledesigns den kommer til at byde på.

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.