Ghost Chair – og andre gennemsigtige stole

Plastic fantastic, elegant, kontrastfuld og vovet, er meget passende ord på den ikoniske Chost Chair fra Kartell. Rent formmæssigt minder Ghost Chair om en gammeldags træstol, af den slags man ofte fandt betrukket med stilkestof (som også har været designeren Philippe Starcks udgangspunkt og helt store inspirationskilde), men dens kontrastfulde gennemførte finish i polycarbonat giver Kartells redesign kant, samt et udtryk der aldrig bliver kedeligt at se på. Og som så mange af Kartells andre plastikkreationer, er Ghost Chair meget eftertragtet. Dertil fejrer Kartell i år Ghost Chairs 10-års jubilæum.

Spøgelsesstolen kan passe ind i enormt mange sammenhænge, er smuk med et stykke skind over, eller med en hynde/ pude i ryggen og ser måde minimalistisk, romantisk og moderne ud på samme tid. Spøgelsesstolen sig flot som spisebordsstol, men også til at stå alverdens steder, hvor der ellers lige er behov for en stol, som fx foran skrive- og sminkebordet – eller sågar som en trendy havestol. Det er endda også set på en side, at man udlejer den flotte Ghost Chair til bryllupper.

 

Ghost Chair i forskellige udgaver

Den stilfulde spøgelsesstol fås både med og uden armlæn (model Louis og Victoria), i forskellige farver gennemsigtigt plastik, i taburet-og barstolsudgaver – og sågar også om børnestol. Men for nu at tage udgangspunkt den typiske Ghost Chair, tager vi udgangspunkt Ghost Louis og Ghost Victoria, der er firmaets mest kendte plastikstole (andre transparente Kartellstole kan findes hos Room21.dk). Begge stole er stabelbare, fås i flere forskellige nuancer og fås også i gennemfarvede variationer (dvs. farvede, ikke-gennemsigtige finishs – til samme pris). Ghost Chair stole kan desuden findes med gode besparelser, hvis man kigger rundt omkring på internettet.

Ghost Chair med armlæn går under modelnavnet Louis, designet af den anerkendte designer Philippe Starck. Louis er en meget efterspurgt stol, som nærmest har fået kultstatus og koster ca. 2.020 kr. Ghost Chair Louis fås i seks transparente farver, hhv. hvid, sort (smokey), lys blå, lys grøn, lys gul og lys orange), samt to gennemfarvede farver – sort og hvid.

Kartell Ghost Chair Louis transparent
Ghost Chair-modellen uden armlænet går under navnet Victoria og er ligeledes designet af Philippe Starck. Victoria fylder noget mindre end sin søskendestol, og koster dertil også mindre, med sin normalpris på 1.600 kr. Ghost Chair fås i seks transparente farver, hhv. hvid, sort (smokey), lys blå, lys grøn, lys gul, orange og pink, samt tre gennemfarvede farver – sort, hvid og rød.
Kartell Ghost Chair Victoria

Andre transparente stole

Transperante stole er trendy. Så det er derfor ikke så underligt, at der også er andre forhandlere, der har forsøgt sig med kunsten at kreere stole i gennemsigtigt polycarbonat. Her er nogle fine eksempler på andre stilfulde og moderne gennemsigtige stole.

Queen stol transparent

Modellen minder i høj grad om Kartells Ghost Chair Victoria, men hedder nu en gang Queen og er fra firmaet Living. Queen er også noget billigere og således kan man erhverve sig en Kartell-look-a-like for ca. 650 kr.

 

Chrystal stol transparent

En flot, natur/træagtig, mønstret ryg kendetegner den flotte stol Chrystal. Chrystal er et godt alternativ, hvis man kunne tænke sig en lidt mere rund, transparent stol i polycarbonat, men ønsker lidt flere detaljer at se på med en lidt anden komfort. Chrystal-stolen er stabelbar, kan bruges udendørs såvel som indendørs og koster fra 795 kr.

 

Cleoparta transparent stol

 

Cleopatra hedder ovenstående model og er designet af Claudio Dondoli & Marco Pocci. Stolen fås også i grå transparent og ferskenfarver transparent, til en pris af ca. 1.700 kr.

 

TiTi transparent stol

 

Den sidste gennemsigtige stol i denne omgang hedder TiTi og er endnu et godt eksempel på, at plastik kan udformes til nogle yderst elegante ting. TiTi er nøje designet, især med hensyn til ryggen, som både skal støtte optimalt og se flot ud. Derudover er TiTi fremstillet i brudsikker plast, så den er let og robust på samme tid og kan holde til at blive brugt i restaurenter og på caféer. Plastikstolen her, der er designet af  Roberto Semprini, kan stables og koster fra 895 kr.

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.