Udendørsbruser – Et forfriskende bad i det fri

En udendørsbruser er perfekt at have i haven eller sommerhuset, hvis man er til et friskt morgenbad, efter løbeture eller en varm sommerdag. Det kan også være en forfriskende oplevelse, at stå i det fri under en udendørsbruser, omringet af morgendisen eller under stjernehimlen.

Typisk er der mange der anskaffer sig en udendørsbruser hvis de bor tæt på hav, da man så har muligheden for at skylle saltvand og salt af sig, så det ikke kommer med indenfor. Men også folk der har udendørs spa eller swimmingpool har ofte glæde af en udendørsbruser, fordi man kan holde hygiejnen god i bassinerne, hvis man skyller sig inden man hopper i vandet. Så er man træt af at tage en skyller under haveslangen, kunne en udendørsbruser fint være en passenende investering

 

Flere løsninger

Udebruserne findes i mange forskellige udgaver. Man kan få flytbare modeller, udebrusere der kan tilsluttes haveslangen og udendørsbrusere med koldt og varmt vand, til hvis man får lyst til et varmt udendørsbad i månederne med sne. Mange af de flytbare modeller skal tilsluttes haveslangen, hvorimod en permanent udendørsbruser skal installeres af en autoriseret vvs-installatør, og som skal overholde nogle bestemte regler. Og så er det vigtigt at være bevidst om tilslutning af vandinstallation, afløb og montering, inden man kaster sig ud i projektet, hvis man skal have en permanent udendørsbruser på plads. En flytbar, midlertidig bruser kan man selv montere, hvis der er tale om et bruserør der bare skal tilsluttes haveslangen.

 

Udendørs bruser i niche

 

Udendørsbruser med varmt og koldt vand

For at kunne tage et udendørs brusebad hele året rundt, kræver det at man om vinteren har mulighed for at få varmt vand til sit udendørs brusebad. En sådan bruser hører som regel til blandt de permanente løsninger, som man ikke selv kan kaste sig ud i, uden hjælp fra en ekspert. Men man kan også få en udendørsbruser der er udstyret med en indbygget vandtank med plads til omkring 20-35 liter. Vandtankene bliver på solrige dage opvarmede ved hjælp af fx solpaneler, og kendetegnes som “solbrusere”. Eksempler solbrusere kan man finde på Flott-shop.dk, Billigvvs.dk og Miltikøb.dk (sidstnævnte to sider forhandler blandt andet den populære Hexgon udendørsbruser, som på billedet nedenfor).

 

Hexagon Udendørsbruser Solbruser

 

Bruseniche

Hvis man ikke har en lille afsides krog i haven til privatlivet, kan det blive nødvendigt med en bruseniche. Ser man på nettet, er der mange flotte forslag til, hvordan en sådan afskærming kan se ud, og nogle af nicherne er der instruktioner og mål til, så man selv kan gå i gang med at bygge en lignende. Er man ikke helt så fiks på fingerene, eller i mangel på en handyman i husstanden, findes der også en udendørsbruser der forhandles med afskærmning. Denne model er Cane Line, Richmond (billedet nedenfor), som består af fletværk, hvorpå brusehovedet er installeret ovenover, og leveres med et gulv i teaktræ. Richmond er dog lidt af en investering med sin pris af 13.499 kr, og hvis ikke budgettet rækker til det, er det i langt de fleste tilfælde billigere selv at forsøge at bygge en bruseniché, og derefter få en installatør til at fikse selve bruseren. En typisk, billig udendørsbruser kan findes fra ca. 1.500-3.500 kr.

Richmond_udendørsbruser

 

For nogle kan det synes som et sats, og for andre er det måske meget naturligt at forsøge sig med at installere et udendørs bad. Hvis man ikke er helt sikker på, at en udendørsbruser er sagen, kan det være en god idé man tage en tur i et spacenter, som fx Lübker på Djursland, hvor man kan afprøve det, at snuppe et bad udendørs nu også er ligeså forfriskende, som man forventer.

 

Eka Poliakova

Eka Poliakova er autodidakt kunster og journalist med passion for indretning.